Ambiejans
Image default
Aanbiedingen

Deze diagnostische apparaten mogen niet ontbreken binnen uw optiekwinkel

Deze diagnostische apparaten mogen niet ontbreken binnen uw optiekwinkel

 

Om patiënten van een goede oogmeting te kunnen voorzien en zo een goede bril of lenzen voor te kunnen schrijven, mogen enkele diagnostische apparaten niet ontbreken binnen uw optiekwinkel. Denk bijvoorbeeld aan een visusscherm, een phoropter en een autorefractor. Hieronder willen we deze drie belangrijke diagnostische apparaten verder toelichten. Lees daarom snel verder!

 

Visusscherm

 

Visusscherm is de officiële benaming voor het scherm waarop rijen met letters getoond kunnen worden. Dit wordt ook wel een letterkaart genoemd. Een dergelijk scherm is onmisbaar binnen de optiekbranche. U gebruikt het om de gezichtsscherpte van de patiënt vast te stellen. In vaktermen wordt de gezichtsscherpte ook wel visus genoemd, vandaar de benaming visusscherm. Door verschillende letters in aflopende grootte (bovenaan het grootst en onderaan het kleinst) te tonen, kunt u bepalen hoe scherp het zicht van de patiënt momenteel is. U kunt het zicht testen met of zonder bril of lenzen, zodat u tevens kunt zien in hoeverre de gezichtsscherpte achteruit is gegaan.

 

Phoropter

 

Een visusscherm wordt vaak gebruikt in combinatie met een phoropter. Dit is één van de meest gebruikte en tevens bekendste diagnostische apparaten die in de optieksector gebruikt worden. Een phoropter is een soort grote bril waarvan de glaasjes verwisseld kunnen worden. Ieder glaasje heeft een andere sterkte. Bij het phoropter onderzoek moet de patiënt telkens per twee glaasjes aangeven welke van de twee het fijnst kijkt en het beste zicht geeft. Uiteindelijk wordt aan de patiënt gevraagd om de letterkaart nogmaals op te lezen. Op deze manier kan de gezichtsscherpte met een eventuele toekomstige bril of lenzen vast worden gesteld.

 

Autorefractor


Voordat de phoropter en het visusscherm worden ingezet, wordt er eerst een vooronderzoek gedaan. In de meeste gevallen gebeurt dit met een autorefractor. Deze geautomatiseerde refractor geeft een schatting van de sterkte. Tevens meet het apparaat het vermogen van de ogen om scherp te stellen aan de hand van een afbeelding van een ballon en een lange rechte weg. De patiënt moet op deze ballon focussen. Er kan uiteraard ook voor een andere afbeelding worden gekozen, maar de ballon wordt wel het meest gebruikt. Bent u op zoek naar een autorefractor of andere diagnostische apparatuur voor uw optiekwinkel? Bekijk het uitgebreide assortiment op https://optiekvision.nl.

https://www.optiekvision.nl