Ambiejans
Image default
Aanbiedingen

Hoe zeg je nee tegen een manipulator: assertief gedrag in het kort

vacatures

Contra-manipulatiemechanismen zijn goed, maar ze garanderen geen wederzijds begrip en constructieve probleemoplossing. Allereerst beschermen ze ons, breken ze de plannen van de manipulator, maar ze kunnen de relatie verpesten – er zijn niet veel mensen die het leuk vinden als hun geheime motieven worden onthuld.
Manipulators kunnen echter geweldige mensen zijn op andere gebieden. Soms is het de moeite waard om ze bondgenoten te maken, en niet alleen een verraderlijk plan te dwarsbomen. Om dit te doen, heb je technische kennis, een rustige geest en een win-win-houding nodig – als beide deelnemers winnen.
Mechanica tegen manipulatie
Techniek nr.1
Voorbeeld: je vriend of collega is constant te laat voor vergaderingen, evenementen en vindt telkens goede redenen of excuses dat er toch niemand gewond is geraakt, er gebeurde niets belangrijks.
Stap 1. We omschrijven de situatie zoals die is: ja, je bent een goede vriend / effectieve medewerker, maar stiptheid is ook belangrijk.
Stap 2. We drukken onze houding ten opzichte van de situatie uit: ik ben van streek, ik maak me zorgen als je te laat bent, ik weet niet of ik op je kan rekenen tijdens een verantwoordelijke bijeenkomst.
Stap 3. Laten we onze verwachtingen specificeren, welke veranderingen we willen: ik verwacht dat je leert om je tijd duidelijker te plannen en op het afgesproken uur aankomt.
Stap 4. We beschrijven de onvermijdelijke positieve gevolgen: als je stopt met te laat te komen, zal ik respect voelen voor mij en mijn tijd, zal ik je meer kunnen vertrouwen en je aanbevelen voor serieuzere projecten.
Stap 5. We beschrijven de onvermijdelijke negatieve gevolgen: zo niet, dan word ik gedwongen iemand anders uit te nodigen voor evenementen, je te vragen mij op te halen, of word ik gedwongen disciplinaire maatregelen te nemen (als we het over een medewerker hebben).
6 stap. We spreken onze hoop uit: ik geloof dat u uw tijd effectief kunt plannen, rekening kunt houden met overmacht en samen bergen gaat verzetten!
Het is belangrijk om stap 4 en 5 niet te verwarren, omdat anders een constructief gesprek zal uitmonden in intimidatie.
De techniek van assertief gedrag (van het Engelse assert – om op zichzelf te staan) is relevant in alle gebieden van het leven: communicatie met vrienden, ouders, werknemers, partners en zelfs met kinderen. Een assertieve benadering is gebaseerd op het vermogen om beleefd doorzettingsvermogen te tonen bij het beschermen van iemands belangen, met behoud van eigenwaarde en aandacht voor de positie van de gesprekspartner.

U bent geneigd assertief te zijn als u:
bescherm uzelf en uw standpunt (zonder geweld te gebruiken)
maak oprechte complimenten en complimenten;
reageer rustig op kritiek en accepteer complimenten;
vinden wederzijds voordelige oplossingen;
vertel openlijk uw standpunt en verlangens;
zeg zeker nee.
Voor sommigen is dit een natuurlijk gedrag, terwijl anderen training, geduld en sterke motivatie vereisen om deze vaardigheden onder de knie te krijgen. Als uw activiteit verband houdt met interactie met mensen, vooral wanneer er een hiërarchie in relaties is, afhankelijkheid van iemands beslissingen, dan zal het gebruik van een assertieve benadering tijd en zenuwen besparen.
Als je bijvoorbeeld de techniek van assertieve weigering onder de knie hebt, kun je onnodige verantwoordelijkheden vermijden, deelnemen aan projecten die je aanvankelijk niet leuk vond, maar waar je uit beleefdheid mee instemde, of omdat iemand beledigd kan zijn als je ‘nee’ tegen hem zegt, en spoedig.
*****
We zeggen gemakkelijk nee als we ons eigendom beschermen
*****
Eigendom is wat we beschouwen als de onze, we geloven dat het van rechtswege aan ons toebehoort en we verdienen het om dit ding / recht / deze kans te bezitten.
Het is belangrijk om te begrijpen wat we precies als de onze beschouwen, en dan kunnen we rustig nee zeggen in verschillende situaties.
Eigendom is niet alleen materiële zaken, maar ook onze tijd, aandacht, kracht, steun, emoties. En we hebben het volste recht om over ons eigendom te beschikken zoals we dat nodig achten.
Als we van binnen weten dat we “nee” kunnen zeggen, is het gemakkelijker om een ​​weigering uit te spreken.
4 eenvoudige manieren om nee te zeggen
1. Zeg onmiddellijk – kort, kalm, uitademend en zonder uitleg. “Nee” en intonatiepunt. U kunt een handgebaar toevoegen – alsof we abrupt het deksel van een koffer sluiten.
2. Leg uit waarom we nee zeggen. Het is belangrijk dat dit de echte reden is.
Ik kan niet met je naar de avondsessie gaan omdat ik ’s ochtends een vergadering heb en ik in vorm moet zijn.
3. Voer de positie van een ander in.
Dit valt buiten mijn bevoegdheid.
Dit gaat mijn kracht te boven.
4. Spijt en empathie uiten.
Ik wou dat ik dit kon doen.
Het spijt me dat ik uw project niet kan steunen, maar ik begrijp hoe belangrijk het voor u is.

Al deze technieken werken echt, en hoogstwaarschijnlijk heb je ze al intuïtief in je leven gebruikt. Er is maar één nuance: ze werken als we ons eraan herinneren en de bondgenoot in de gesprekspartner zien, niet de vijand. Win-win!
Dit is een artikel van Ilena Shabunina, dat hier voor het eerst werd gepubliceerd.
Succes!

https://vacatures.today/cat/Technical15.html

https://www.vindazo.be