Ambiejans
Image default
Entertainment

Karpervissen in het vroege voorjaar

 

Als de lente begint wordt het al snel steeds eerder licht, de vogels fluiten en vliegen al vroeg heen en weer, en de eerste knoppen zijn zichtbaar in bomen en struiken. De natuur komt tot leven, zowel boven als onder water. 

Echter onder water komt de natuur minder snel tot leven. De watertemperatuur stijgt niet zo hard mee, met de buitentemperatuur. Vandaar dat het lastig is om de eerste vissen op de kant te krijgen. Toch is het mogelijk om de eerste karpers snel in het net te loodsen, als je gericht vist. Hele stukken water kunnen geheel vis- en karperloos zijn. In andere delen van het water, kan de vis echter opgestapeld liggen. Mocht je deze schaarste plekken vinden, dan kan je toch snel succes boeken. Hierbij is het belangrijk om te bedenken dat vissen instinct dieren zijn. Door na te denken hoe deze instincten werken, kan je voorspellen waar de vis zich ophoudt. De vis zoekt in deze vroege lentedagen voornamelijk warmte op. Deze warmte helpt om uit de winterstand te komen, en het is ook de plek waar het verdere onderwaterleven start. Te denken valt aan het uitkomen van de eerste insecten en het opbloeien van de waterplanten. Deze waterplanten trekken op hun beurt weer nieuwe insecten, kreeftjes en slakken aan. Zoek hierbij naar stukken water, waar vroeg de zon op staat en er bijna geen wind is. Zelf een klein laagje water kan echte schatten bevatten in deze periode van het jaar. Dit zeer ondiepe water warmt snel op, en is vaak enkele graden warmer dan het omliggende water. De ideale plek om onze vallen te plaatsen. Maar hoe ga je nu te werk?

Als de vis gelokaliseerd is, is het zaak om niet direct een goede voerplek aan te liggen. Mocht de vis gaan azen op de stek, dan zal deze al snel verzadigd zijn. Het spijverteringskanaal werkt nog op een heel laag pitje, waardoor er simpelweg niet meer voer verwerkt kan worden. Mocht er toch stevig gevoerd worden, dan is het vaak voor jezelf of anderen soms wekenlang nagenoeg kansloos om te vissen. Probeer wel eens een voorzichtige enkele pop-up, met slappen lijnen. Zeker een fluorcarbon vislijn kan de voorzichtig azende vissen voorkomen op te schrikken. Ook het strategisch plaatsen van de karperhengel van de waterkant kan helpen om de eerste vissen het vertrouwen te geven dat het veilig is te azen.

 

https://www.sportvisgigant.nl/