Ambiejans
Image default
Dienstverlening

Steiger opbouwen, let goed op de volgende zaken

Een steiger opbouwen lijkt misschien makkelijker dan het is. Bij het opbouwen van een steiger moeten er aan bepaalde regels worden voldaan. Het is belangrijk dat het opbouwen veilig en op de juiste manier wordt gedaan. Hierbij moet er rekening worden gehouden met de eisen van de wetgeving en de Arbo. 

Algemene informatie voor het opbouwen van een steiger

De rolsteiger is ervoor bedoeld om lichte werkzaamheden op hoogte uit te voeren. Om de basisveligheid te garanderen moet de steiger op een stabiele en veilige werkvloer worden geplaatst. De rolsteiger is er niet voor gemaakt om als toegang te dienen tot andere constructies. Als de rolsteiger op zeer grote hoogtes wordt gebruikt, wordt er geadviseerd om een life-line te gebruiken. Tot slot is het ook belangrijk om voelde persoonlijke bescherming te dragen. 

Wie mogen er een steiger opbouwen? 

Iedereen mag in principe een steiger opbouwen, het is wel belangrijk dat dit persoon weet hoe dit op een correcte manier wordt gedaan. Als er op een steiger gewerkt wordt, is er natuurlijk kans op vallen door de hoogte. Het correct installeren van een steiger kan dit risico sterk verminderen. Het is natuurlijk het meest verstandig om een rolsteiger te laten opbouwen door iemand die al vaker rolsteigers heeft opgebouwd. 

Arbo eisen

Het veilig opbouwen van een rolsteiger gaat volgens de Arbo eisen. De Arbo heeft regels opgesteld voor de veiligheid van de medewerkers. De Arbo regels bevatten informatie over hoe een steiger op een veilige manier kan worden opgebouwd. Bij deze regels kan er worden gedacht aan leuningen die worden gebruikt bij het opbouwen. De leuningen kunnen ervoor zorgen dat de veiligheid nog beter kan worden gewaarborgd. 

Voorbereidend werk

Voor het opbouwen en afbreken van een rolsteiger zijn er altijd twee personen nodig. Het opbouwproces kan makkelijker worden gemaakt door vooraf de schoren op lengte te sorteren. Het wordt afgeraden om de maximaal toegestane belasting van de rolsteiger te overschrijden. Dit komt doordat de veiligheid op dat moment niet meer kan worden gegarandeerd. Ook is het rekening houden met de weersomstandigheden erg van belang. Hierbij wordt vooral wind bedoeld. Als de rolsteiger op een plek staat waar de wind hard waait, moet deze aan een gebouw of andere stevige constructie worden verankerd. Het verankeren moet ook gebeuren als de rolsteiger voorzien is van een doorwerktent of een overkapping, omdat deze ook extra wind opvangt.  

Stappenplan voor het opbouwen van een rolsteiger aan de hand van de Arbo regels

  1. Wielen met de opbouwframes bevestigen.

  2. Met twee horizontale schoren de frames aan elkaar koppelen.

  3. Kruis met de twee twee diagonaalschoren maken.

  4. Met de wielen naar buiten gedraaid de wielen op de rem zetten. De wielen kunnen geblokkeerd worden door het remsysteem naar beneden te drukken. 

  5. De steiger waterpas zetten. Indien nodig kunnen hier spindels voor worden versteld. 

  6. Het bevestigen van twee of vier stabilisatoren. Als de rolsteiger tegen een gevel of een muur staat, is het genoeg om twee stabilisatoren te gebruiken. Is er sprake van een vrijstaande steiger? Dan moeten er vier stabilisatoren worden gebruikt. 

  7. Het bevestigen van twee opbouwframes met borgclips. 

  8. Het monteren van voorloopleuningen. In het geval dat de steiger niet meer dan 15 cm van de muur staat, is het voldoende om één leuning te gebruiken. Als de rolsteiger vrijstaand staat, moet er een leuning worden geplaatst aan beide kanten van de steiger. 

  9. De platformvloeren moeten geplaatst worden op de bovenste sport van het frame.

  10. U kunt door het platform luik naar boven klimmen via de binnenkant van de sporten. 

  11. De opbouwframes moeten nu weer worden geplaatst. Met de borgclip moeten deze worden bevestigd.

  12. Voor het behalen van de gewenste hoogte moeten de vorige stappen worden herhaald.

  13. Ten slotte moet de kantplankset op de bovenste platformen worden geplaatst.