Ambiejans
Image default
Banen en opleidingen

Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Een VOG is een officiele verklaring afgegeven door het Ministerie van Veiligheid en Justitie waarin staat dat er geen strafbare feiten op zijn of haar naam heeft staan. Meestal gaat het om strafbare feiten die relevant d.m.v de geselecteerde screeningsprofielen die aan de functie of doel waar de VOG voor is aangevraagd.

Het komt steeds vaker voor dat werkgevers om een VOG vragen, voor sommige functies is het afgeven van een VOG zelfs verplicht. Door middel van de VOG kan de werkgever zich een beetje indekken en weet hij zeker dat hij goed personeel aanneemt binnen zijn of haar bedrijf. Vaak gaat het om functies waar de werknemer een bepaalde macht heeft. Moet de werknemer omgaan met geld, kwetsbare personen (ouderen, minderjarigen of gehandicapten), of persoonsgegevens. De functies waarin een VOG verplicht is, is bijvoorbeeld een functie in het onderwijs, medewerkers van een kinderopvang, gastouders of leraren.

Ook vrijwilligers of mensen die een visum nodig hebben moeten vaak een Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen.

Je kunt een VOG op meerdere manieren aanvragen.

Vaak loopt dit via de gemeente, maar het kan ook online. Na de VOG aanvragen wordt het justitioneel verleden van de aanvrager uitvoerig gescreend. Dit gebeurt door Justis, de screeningsautoriteit van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Gemiddeld ontvang je je VOG dan binnen anderhalve week na de aanvraag, maar het kan ook een stuk langer duren.

Hoe werkt de VOG aanvraag?

Zodra je aanvraag is ingediend in het register van Dienst Justis zal de screeningsautoriteit Dienst Justis nagaa of de aanvrager in aanraking is gekomen met Justitie. Kortgezegd wordt er dus gekeken of je een strafblad hebt. Heb je geen strafblad of ben je nooit met justitie in aanraking geweest, dan wordt de VOG zonder problemen afgegeven. Blijkt uit de screening dat je wel strafbare feiten hebt gepleegd, dan zal Dienst Justis kijken naar de strafbare feiten en hoe ernstig deze zijn. Wellicht zijn de strafbare feiten die je hebt gepleegd niet relevant aan de functie die je gaat vervullen. Vaak wordt de VOG dan toch afgegeven. Je kunt dus met een strafblad toch nog een VOG krijgen.

Een aanvrager die gaat werken met geld, mag in het verleden bijvoorbeeld geen fraude hebben gepleegd. Iemand die met personen gaat werken, mag geen strafblad hebben vanwege geweldpleging. De acht risicogebieden zijn:

  • Informatie
  • Geld
  • Goederen
  • Diensten
  • Zakelijke transacties
  • Proces
  • Aansturen organisatie
  • Personen

Er bestaan twee soorten screeningsprofielen: een algemeen screeningsprofiel en een specifiek screeningsprofiel. Bij het algemene screeningsprofiel wordt er gekeken naar werkgebieden zoals werk met goederen, geld of informatie. Bij het specifieke screeningsprofiel wordt er gekeken naar specifieke beroepsgroepen, zoals onderwijzer of taxichauffeur.