Ambiejans
Image default
Aanbiedingen

Ideeën voor de inrichting van een natuurlijke speeltuin

Een natuurlijke speelplaats is een geweldige manier om kinderen buiten te krijgen en te laten spelen. Zo komen de kids aan hun beweging en hun dagelijkse dosis frisse lucht en dat op een speelse manier. De natuurlijke speeltuin kan voor allerlei spelletjes en activiteiten worden gebruikt en is gemakkelijk op te zetten. Hier zijn enkele ideeën voor het opzetten van een natuurlijke speelplaats.

Locatie

Ten eerste is het belangrijk om een geschikte locatie te kiezen. Een natuurlijke speelplaats kan worden opgezet in een natuurgebied, een park of zelfs in een binnenruimte. Zoek een plek waar genoeg ruimte is om te rennen en te spelen. Daarnaast is het leuk als de locatie op zichzelf al een natuurlijke uitstraling heeft. Een natuurlijke speeltuin past bijvoorbeeld veel beter in een park dan midden in een woonwijk. Aan de andere kant is het midden in een woonwijk ook de perfecte mogelijkheid om de natuur dichter bij huis te brengen. 

Thema

Vervolgens is het van belang om een thema te kiezen. Natuurlijk is de natuur belangrijk, maar hierin zijn verschillende thema’s te vinden. Denk aan een jungle, het waterleven of het bosleven. Kies een onderthema en laat dit terugkomen in je decoraties en inrichting. 

Materialen verzamelen

Je hebt natuurlijke materialen nodig om een natuurlijke speeltuin in te richten. Denk aan bomen, rotsen en boomstammen om kinderen op te laten zitten, klimmen, balanceren en schommelen. Ook is het belangrijk om de juiste speeltoestellen uit te zoeken, die bij jouw gekozen thema passen. Bij een waterthema is het zo bijvoorbeeld mogelijk om een kleine, ondiepe, vijver aan te leggen en deze met speeltoestellen te combineren. 

Leuke ideeën

Nu is het tijd om aan de slag te gaan! Hier zijn wat ideeën hoe je een natuurlijke speeltuin vorm kunt geven: 

  • Bouw een fort: gebruik boomstammen, stenen en stokken om een stevig fort of kasteel te bouwen.

  • Maak een doolhof: met de boomstammen, stokken en stenen kun je een natuurlijk doolhof maken waar de kinderen doorheen kunnen navigeren.

  • Maak muziek: Gebruik bladeren, stokken en stenen om muziekinstrumenten te maken.

  • Schilder met de natuur: het is erg leuk om bijvoorbeeld rotsen met natuurtekeningen te versieren. Hiervoor kun je bladeren, bloemen en bessen als natuurlijke verf gebruiken. 

  • Blotevoetenpad: leg een blotevoetenpad aan, zodat de kinderen de natuur onder hun voeten kunnen voelen.

  • Boomhut: maak een boomhut, zodat de kinderen vanaf hier de natuur kunnen bekijken. Vergeet dan ook zeker niet om een aantal verrekijkers neer te zetten. 

  • Stilteplek: hier mag niet worden gesproken, maar moeten de kinderen gaan zitten of liggen om naar de geluiden in de natuur te luisteren: welke geluiden worden herkend?

 

https://www.yalp.nl/