Ambiejans
Image default
Woningen

Laat de kerstboom uw vloer niet beschadigen

Het vakantieseizoen staat voor de deur, wat betekent dat de meeste mensen de komende weken pijnbomen in en uit hun huizen zullen slepen. Maar terwijl je je huis vrolijk vult, is het belangrijk om te onthouden dat deze feestelijke sparren een echt aantal op je vloeren kunnen doen als ze niet correct worden behandeld. Hier zijn onze beste tips en trucs om je vloeren te beschermen tegen kerstbomen.

Bereid je ruimte voor

Kies een plaats in uw huis dat goed zichtbaar is in, onder en rond uw boom en uw stand. Je zult die plek grondig willen vegen, stofzuigen en schoonmaken, creëer een ondervloer van een houten vloer. Al het vuil of puin dat eronder zit, kan uw vloeren mogelijk meerdere dagen achter elkaar beschadigen onder al dat gewicht. 

Controleer nogmaals of uw standaard stabiel is en of de bodem uw vloer niet bekrast als de boom wordt verplaatst of rondgedraaid.

Zet je rok op

Kerstboomrokken hebben een lange weg afgelegd sinds de met de hand gestikte rok om de boom van je grootmoeder. Je kunt nu allerlei soorten matten, trays en tassen ter grootte van een boom kopen om je vloeren te beschermen tegen gemorst water of gevallen naalden. 

Wat u ook besluit, zorg ervoor dat u de kans op waterschade beperkt. Standaards kunnen te vol zijn of er kan vrij gemakkelijk water op de vloer worden geslagen. Als je het niet meteen kunt opvegen, kan het in absorberende materialen sijpelen en het water tegen je vloeren vasthouden zolang je je boom hebt.

Bereid je boom voor

Voordat je je boom naar binnen haalt, sla je de stam een paar keer recht op de grond, bij voorkeur op de stoep. Dit helpt eventuele losse naalden eruit te vallen voordat ze uw huis binnenkomen en verkleint uw kansen om ze midden juni in een hoek te vinden aanzienlijk.

Vuilniszakken zijn essentieel

Grote vuilniszakken kunnen handig zijn bij het verplaatsen van uw boom in en uit uw huis. Ze zijn het perfecte hulpmiddel om losse naalden op te vangen die eraf vallen en door het hele huis worden verspreid tijdens het verplaatsen van de boom. Wanneer je klaar bent om je boom het huis in te brengen, plaats je een vuilniszak rond de voet van de boom en trek je hem zo hoog mogelijk omhoog om zoveel mogelijk takken te bedekken. 

Voor grote bomen of kleine vuilniszakken kun je ook een vuilniszak over de bovenkant van de boom plaatsen om extra takken af te dekken. Zorg ervoor dat u deze zak verwijdert voordat u uw boom rechtop zet, anders vallen alle naalden die hij opvangt eruit.

Een helpende hand

Het verplaatsen van een kerstboom kan in je eentje een bijna onmogelijke taak zijn vanwege de grootte en onhandige vorm. Vraag iemand om u een handje te helpen bij het in- en uitstappen van uw huis. Met minimaal twee personen hoef je je geen zorgen te maken dat de boom tegen je vloer sleept. U kunt ook een route van buiten naar uw boomstam coördineren, zodat u de boomstam eerst door deuropeningen of smalle gebieden kunt dragen. Dit helpt ook om het aantal naalden te verminderen dat eraf valt voordat het weer rechtop staat.

Decoratietips

Wees voorzichtig waar je bepaalde ornamenten in je boom plaatst. Dit lijkt voor de hand liggend, maar we denken dat het de moeite waard is om op te merken, omdat we constant horen over vloeren die worden beschadigd door gevallen ornamenten. Lichtere ornamenten veroorzaken niet al te veel schade aan uw vloer, maar sommige van die zwaardere ornamenten kunnen mogelijk deuken achterlaten, afhankelijk van de hoogte waarop ze worden geplaatst. Daarom raden we aan om zwaardere ornamenten op de onderste takken van je kerstboom te plaatsen of ze stevig vast te maken aan de dikkere takken overal.

Onderhoud

Door je boom gehydrateerd te houden, kunnen zoveel mogelijk naalden zo lang mogelijk worden vastgehouden. Zorg er wel voor dat u uw boomstandaard niet te vol vult of morst – zoals we al eerder zeiden, kan dit waterschade en vlekken op uw vloer veroorzaken. Probeer zo vaak mogelijk rond je boom te vegen en te stofzuigen. Zo voorkom je dat er op naalden wordt getrapt en ze over je vloer worden gesleept, waardoor er ook krassen op kunnen komen.

 

https://vloerenbaas.nl