Ambiejans
Image default
Aanbiedingen

Mag een niet-elektrische auto wel bij een oplaadpaal parkeren?

Met steeds meer elektrische en hybride auto’s op onze wegen, groeit natuurlijk ook het aantal laadpalen en parkeerplaatsen om te laden evenredig aan. Voorheen waren het voornamelijk bedrijven die overschakelden op dit soort auto’s en die voorzien dan wel dikwijls in eigen laadpalen op het terrein van het bedrijf. Nu echter maken ook steeds meer particulieren de overstap en dat doet de noodzaak aan openbare laadplaatsen stijgen. Het hoeft niet gezegd te worden dat dit voor de nodige discussie naar parkeerplaats toe zorgt. Wat als jij met je gewone auto een plaatsje zoekt en er is er enkel nog eentje te vinden waar een bord staat dat het om een laadplaats voor elektrische auto’s gaat. Mag je daar dan parkeren?

 

Wat zegt de wet?

De wet is hierin duidelijk, parkeerplaatsen die bedoeld zijn als laadplaats voor elektrische en hybride auto’s mogen niet gebruikt worden door gewone auto’s, ook niet als het maar voor heel korte tijd is. Je kunt je ook niet verdedigen door aan te geven dat je het niet wist, want deze plaatsen worden door verschillende borden netjes aangegeven zodat het voor iedereen wel duidelijk moet zijn wat de bedoeling is. Afhankelijk van de stad of gemeente heb je borden die ofwel een onderschrift hebben dat wijst op een laadplaats of die een symbool van het opladen tonen. Zie je dit bord en beslis je er toch met een gewone auto te parkeren, dan riskeer je een boete, zo eenvoudig is het.

 

Wat zegt de hoffelijkheid?

Naast het gegeven dat het bij wet verboden is om met een gewone auto te parkeren op een plaats die als laadplaats voorbehouden werd, is het ook helemaal niet hoffelijk tegenover de bestuurders van elektrische of hybride auto’s om deze plaatsen in te nemen. Zij hebben de laadmogelijkheid nodig om hun weg te kunnen verder zetten en als jij dit verhindert, kan dat wel eens voor nare reacties zorgen. Zie je dus een bord van een laadplaats staan? Jammer, maar er zijn vast nog andere plaatsen te vinden als je even de moeite doet. Stel jezelf maar in de plaats van die bestuurder die met een lege accu komt te staan omdat alle plaatsjes ten onrecht ingenomen zijn.

 

Zorg voor een laadpaal of laadpas en kom nooit met een lege accu te staan

Ben jij zelf eigenaar van een elektrische of hybride auto, dan stelt zich natuurlijk direct de vraag hoe je het opladen van je auto in de praktijk gaat realiseren. Gelukkig heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een laadpaal kopen waardoor je heel makkelijk je auto thuis kunt opladen om zonder zorgen de weg op te kunnen. Een andere mogelijkheid is het om via mkb-brandstof.nl/ een laadpas aan te vragen die je toelaat om gebruik te maken van de doorheen het hele land verspreide laadpalen en laadplaatsen. Een combinatie is uiteraard de veiligste keuze en zorgt ervoor dat je nooit met een lege accu komt te staan en iemand moet bellen om je te komen ophalen.