Ambiejans
Image default
Woning en Tuin

Massief houten tafel – Ja of Nee

Laten we eerlijk zijn: zo’n massief houten tafel heeft op het eerste gezicht een groot nadeel. De aanschaf is niet goedkoop in vergelijking met een conventionele tafel uit een meubelzaak. Wat krijgt u eigenlijk voor uw geld als u kiest voor een tafel van natuurlijk hout, bijvoorbeeld van notenhout, een eikenhouten eettafel, essenhout, esdoorn of acacia?

Allereerst: handwerk. Een van een soort. Massief houten tafels worden niet in stukken gehakt, versneden en weer aan elkaar gelijmd. In plaats daarvan bewerkt een timmerman een tafelblad met de hand tot het aan de hoge kwaliteitseisen van de klant voldoet. Combineer dit met een tafelframe en u hebt een uniek stuk dat speciaal voor uw huis is gemaakt.

Stelt u zich de reusachtige boom voor waaruit uw tafel is gehouwen – hoe lang de boom is gegroeid en hoe stevig het blad is. Daar heb je het volgende argument: Zo’n tafel gaat een leven lang mee! Antiek dat honderden jaren geleden van massief hout is gemaakt, wordt nu nog steeds gebruikt. U koopt dus een familiestuk dat generaties lang samen zal kunnen worden gegeten, gelachen en besproken.

Gebruikssporen of krassen zijn de onderscheidingen die een massief houten tafel in de loop van zijn lange leven krijgt: ze vertellen verhalen en herinneren aan bijzondere momenten die de tafel mocht meemaken. En als u op een bepaald moment uw tafel “als nieuw” wilt hebben, kunt u hem gewoon afschuren. Probeer dat maar eens met een gefineerde meubelwinkel tafel….

Op dit punt moeten we wijzen op een soms onderschat nadeel van een massief houten tafel: Het is solide. Dat betekent dat hij veel weegt en onhandig is om te vervoeren omdat u hem niet gemakkelijk in zijn afzonderlijke onderdelen kunt demonteren. Dus als u om de zes maanden verhuist, raden wij u aan goede contacten te onderhouden met het verhuisbedrijf van uw keuze.