Ambiejans
Image default
Dienstverlening

Veilig werken op grote hoogten

Wie hoogtevrees heeft, zal waarschijnlijk nooit een beroep gaan doen dat op grote hoogten plaats vindt. Een beroep als glazenwasser zit er voor jou dan niet in. Maar als je wel van een uitdaging houdt en graag de lastigere klussen doet, is op grote hoogten werken misschien net wel geschikt voor jou. Hoe dan ook, veiligheid staat voor jou en je werkgever altijd voorop. En hiervoor zijn er allerlei middelen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een valstopblok.

Valstopblokken; kansbeperkend

Een valstopblok zorgt ervoor, dat wanneer je op hoogte werkt, altijd een lijn hebt die met jou meegaat in een vloeiende lijn. Maar het belangrijkste is dat het je val onderbreekt, voordat je bij de grond bent. Op deze manier heb je altijd een extra stuk veiligheid, waardoor je het risico op serieuze ongevallen beperkt. Een valstopblok kan je val niet voorkomen, maar het kan je val wel breken, waardoor je toch weer veilig beide voeten op de aarde kunt zetten.

Diverse soorten valstopblokken

Om een geschikte valstopblok te kiezen, moet je eerst weten welke soorten er allemaal zijn en wat je hiermee kunt. Pas dan weet je of een valstopblok jouw doel kan behalen. Er zijn gewone valstopblokken en je hebt valstopblokken met een reddingslier. Deze reddingslier hoop je natuurlijk nooit te hoeven gebruiken, maar mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan is het prettig dat je de persoon in kwestie handmatig en voorzichtig weer met de lier omhoog kunt halen.

Niet alleen in de hoogten, ook bij diepten

Wie regelmatig onder de grond gaat, kan ook gebaat zijn bij een valstopblok. Je wilt immers geleidelijk naar beneden kunnen en in minder ontwikkelde landen of bij natuurrampen die gaten in de grond veroorzaken, kan een valstopblok dan uitkomst bieden. Doordat jij hebt gezorgd voor goed materiaal, ben je niet afhankelijk van derden.