Ambiejans
Image default
Dienstverlening

Wat is Narcistische Persoonlijkheidsstoornis en Hoe je er NU Mee om Kan Gaan

Narcistische persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidsstoornis dat gekenmerkt wordt door een gevoel van grandioos zijn in jonge volwassenen. Het aantal mensen met deze stoornis is zeer omstreden, met sommige theorieën die beweren dat het zo hoog kan zijn als 1% van de bevolking. De meeste experten echter zijn het er over eens dat dit niet het geval is en dat de echte statistieken lager liggen. Narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt ook als de oorzaak betwist. Er zijn twee basis theorieën. Het ene zegt dat de stoornis veroorzaakt wordt door vroege trauma, wat leidt tot ontwikkelingsstoornissen. Een ander theorie is dat het een geleerd gedrag is dat geen basis heeft in een klinische oorzaak.

Als de oorzaak van de ziekte klinisch van aard is en veroorzaakt wordt door vroege ontwikkelingskwesties, is de hoop op behandeling ongegrond. Wanneer het niet een psychologische kwestie is, en er geen medische behandelingen zijn voor de ziekte, en als het een fysieke kwestie is, dan is er niet veel dat gedaan kan worden qua behandeling. Als het echter psychologisch van aard is, is er hoop op behandeling. Het gedrag kan opnieuw geleerd worden zodat het sociaal meer acceptabel is. Echter, diegenen die in behandeling zijn voor deze ziekte tonen een langzame voortuitgang, mocht het überhaupt aanwezig zijn

De reden hiervoor is dat narcisten door hun aard een opgeblazen beeld van zichzelf hebben. Daarom denken ze zeer zelden dat er een probleem is. Zelfs wanneer ze in behandeling zijn, laten studies zien dat het jaren kan duren voordat er aanzienlijke voortgang geboekt wordt. Verzekeringsmaatschappijen hebben een wisselend beleid over de dekking voor deze stoornis, maar voor de lengte van tijd dat behandeling nodig is om resultaten te boeken, zullen er waarschijnlijk aanzienlijke eigen bijdrages nodig zijn.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis zal thuis en op werk problemen veroorzaken. Een narcist zal niet in staat zijn om langdurig een gezonde relatie te onderhouden en zal ook significante problemen hebben met productieve activiteiten zoals werk of school. Ze geloven dat ze een grandioos leven hebben met veel vrienden en onbeperkte kans op rijkdom of faam. Ze zullen offensief reageren wanneer de realiteit van de situatie opkomt en hebben een neiging om anderen de schuld te geven voor alle negatieve dingen die in hun leven kunnen gebeuren.

Psychologen praktijk Groningen 

https://www.depsycholoog.nl/groningen/