Ambiejans
Image default
Toerisme

Belgische Ardennen – het groene hart van Europa

wandeling ardennen

Om te beginnen een beetje geschiedenis … Het pittoreske Ardense bergbos, ongeveer 65 miljoen jaar geleden gevormd, omvat delen van het grondgebied van vier moderne Europese staten: België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland. Volgens onderzoekers is de naam van de Ardennen afgeleid van de naam van de oude Keltische godin van de jacht en bossen Arduinna, vergelijkbaar met de Griekse Artemis en Romeinse Diana. De tegenovergestelde versie is echter niet uitgesloten, waarna de Kelten die zich in dit gebied vestigden een naam gaven aan hun godin in verband met de aard van het gebied, omdat, zoals taalkundigen geloven, de wortel van het woord ard zowel in de Keltische taal als in het Latijn puur, onneembaar, abrupt betekent. … Hoe het ook zij, maar Arduinnu kan worden beschouwd als een belangrijke “landeigenaar”, die het eindeloze landschap van wilde eiken- en beukenbossen domineert, doorkruist door kronkelende rivieren, die soms bizar groeien en die aanleiding gaven tot vele poëtische legendes, rotsen.

Een van degenen die voor het eerst schreven over arduae silvae – bossen op bergen met steile kliffen – was Julius Caesar, wiens provincie Gallia Transalpina de Ardennen omvatte. Nu de tijden van Arduinna en Caesar in het diepe verleden zijn gegaan en je hier geen wolf, beer of turf meer kunt vinden in het diepe struikgewas, moet toch worden opgemerkt dat nergens anders in het midden van Europa bossen zich over zo grote afstanden uitstrekken als in de Ardennen. Hoewel, tot ergernis van natuurliefhebbers (of gelukkig stedenbouwkundigen), niet alle uithoeken van deze regio van prachtige natuurlijke landschappen afgelegen en beschermd zijn gebleven. Geleidelijk aan werden bergbossen en rivierdalen niet alleen beheerst door jagers, maar ook door christelijke monniken die hier kwamen om eenzaamheid en gebedstilte te zoeken, die hier hun kloosters en kerken bouwden. De vluchtelingen, die onderdak zochten in de ondoordringbare bossen en spleten van de rotsen, bouwden zorgvuldig versterkte kastelen ter bescherming op de bergtoppen, waarrond nederzettingen en steden geleidelijk groeiden, onderdak en werk schonken aan boeren, ambachtslieden, kooplieden … Het lot van dergelijke nederzettingen is altijd rechtstreeks gerelateerd aan de eigenaars, die achter de vestingmuren woonden: de plaats die ze innamen op de trappen van de hiërarchische ladder, hun politieke opvattingen, moraal en religieuze overtuigingen.

Daarom nodigen we je uit voor een reis door het Belgische deel van de Ardennen, Franstalig Wallonië, waar misschien wel de meest interessante architectonische en historische monumenten, maar ook natuurlijke attracties van deze geweldige regio liggen. Echt, een echte caleidoscoop van indrukken wacht op u. Bijvoorbeeld de oude steden Namen en Dinant, het beroemde kuuroord, de kleinste stad ter wereld – Dyurbui, musea, oude kastelen en onneembare citadellen, adembenemende observatiedekken, pittoreske bergen, fantastische kliffen, gezellige riviervalleien en tot slot mysterieuze grotten met mysterieuze grotten en varen op de langste ondergrondse rivier ter wereld.

            Het begint vanuit het nette dorpje Sunye-Remusham, of liever vanaf de afdaling naar de onderwereld eronder. In het stenen tijdperk beschermden grotten mensen, in de 19e eeuw – wijnmakers, en vanaf het begin van de 20e eeuw werden ze een toeristische attractie. Een ervaren gids wijst ons de weg in het labyrint tussen stalactieten en stalagmieten, die klinkende namen hebben gekregen: White Lady, Seven Elephants, Virgin Mary … Toont lokale trots – de enorme kathedraalzaal. En een deel van deze opwindende reis van anderhalf uur vindt plaats langs de ondergrondse Rubicon-rivier, die … een miljoen jaar ouder is dan wij!

            Oh, wat is het fijn om weer in de warme zon te staan ​​en je jas uit te doen, waar je in de grotten niet zonder kunt, want de temperatuur in de grotten komt zelfs in de zomer niet boven de 10 graden uit! Maar koesterend in de zon zullen we hier niet zijn, maar tussen de bizarre figuren van het unieke Topier Park – de belangrijkste attractie van de stad Dyurbui. Het is al een mijlpaal op zich – de kleinste stad van Europa, maar het vormsnoeipark erin is slechts een van de grootste ter wereld. Dit park werd geopend door Albert Navez aan de oevers van de rivier de Urt, waar men nog steeds de meesterwerken van buxus bewondert. Er zijn veel composities in het park in de vorm van dieren in verschillende grappige poses of bekende voorwerpen. Dus de struiken, gesneden in de vorm van een koffiepot en een kopje, zijn meer dan 40 jaar oud, en op de figuur die ons begroette bij de ingang van het park, bracht Albert Navez 15 jaar door om het zijn definitieve vorm te geven. En wat is er niet! Er is alleen geen ruimte voor verveling. Reigers, zeehonden en zwanen, krokodillen, schildpadden en zelfs een olifant met een hoogte van 4 meter wachten op je. Bovendien is zijn leeftijd behoorlijk respectabel – meer dan 80 jaar. Over het algemeen vallen veel van hun flora, fauna en interessante dingen in de focus van uw camera’s. Stel je voor wat voor ingewikkelde plaatjes eruit zullen zien! Dus durf, tijdens een reis naar de Belgische Ardennen, Topier Park is blij je te zien in de hoop dat je zijn tentoonstellingen leuk zult vinden. En in Dyurbui wordt uitstekend bier gebrouwen, dat alleen ter plekke geproefd kan worden. Of is het beter om een ​​paar flesjes mee te nemen? Jij beslist.

Onze reis is in volle gang en we wachten op de trotse Dinan – een geweldige stad die is uitgegroeid tot een rots aan de oevers van de Maas. De enorme Citadel “zweeft” schilderachtig over de stad en de rivier. De kerk is met de rots versmolten tot één geheel. En op elke hoek laten geverfde saxofoons de ruimte met helderheid exploderen. Dit is tenslotte de geboorteplaats van Adolf Sachs – de uitvinder van dit nu waanzinnig populaire instrument, maar onze briljante gids zal je over dit verhaal vertellen. Dus poseer en wees blij dat de mogelijkheden van fotografie tegenwoordig digitaal zijn en je niet kunt beknibbelen op prachtige lijsten.

            Nou, de kers op de taart is de stad Namen, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Laten we een aanval doen op het oude fort (we zullen natuurlijk alle moeilijkheden van de beklimming met de bus overwinnen) en vanaf een hoogte van 150 meter hebben we de gelegenheid om te genieten van de meest pittoreske uitzichten. Een prachtig gezicht! Alleen al vanwege dit panorama loont het de moeite om een ​​trip naar de Belgische Ardennen te boeken.

Een betere en vollere reis door de Belgische Ardennen is niet voorstelbaar.

https://www.dergatsjev.be/2020/08/wandeling-ardennen-wandelroutes-mooiste.html