Ambiejans
Image default
Links / Index

Beveiliging

Het jaar 2020 is op vele fronten onvoorspelbaar en grensverleggend geweest. Het zal niet verkeerd zijn om te zeggen dat het merendeel van de gebeurtenissen die dit jaar plaatsvonden niet goed waren. Van wereldeconomieën die ineenstorten tot organisaties die gedwongen werden hun activiteiten te staken, het jaar 2020 is vol uitdagingen geweest. Bovendien is het aantal incidenten op het gebied van cyberveiligheid ook nog eens toegenomen.

Eerder dit jaar werd Tesla door een interne werknemer op de hoogte gebracht van een ongebruikelijk aanbod. De werknemer kreeg 500.000 dollar(1) aangeboden om ransomware op het netwerk van het bedrijf (Tesla) te installeren. Omdat de werknemer alert was, bracht hij het management tijdig op de hoogte, waarna de FBI de zaak in behandeling nam.

Dit was een van de vele gevallen van cyberbeveiliging die dit jaar werden geregistreerd.

Van de populaire cyberaanvallen is ransomware een van de gevaarlijkste. Het wordt meestal verspreid via besmettelijke e-mails of bijlagen. Zodra de persoon op een geïnfecteerde link klikt, wordt de ransomware op zijn systeem geïnstalleerd – en wordt zijn toegang tot alle gegevens en bestanden geblokkeerd totdat en tenzij hij het losgeld betaalt om de decryptiesleutel te krijgen. In 2020 hebben zich nog verschillende andere gevallen van cyberdreigingen en ransomware-aanvallen voorgedaan.

Aangezien het bedreigingslandschap voortdurend evolueert, wordt cyberbeveiliging wereldwijd de grootste zorg van IT-managers en Chief Information Security Officers (CISO’s).

Hoewel we niet kunnen garanderen wat er kan gebeuren als het systeem wordt getroffen door ransomware of soortgelijke malware, kunnen we u wel enkele cyberbeveiligingstips geven die u moet volgen om uw gegevens te beschermen.

10 persoonlijke cyberbeveiligingstips in 2021
De volgende cyberbeveiligingstrends en -tips voor 2021 omvatten enkele algemene richtlijnen waaraan u zich als werknemer of tech-professional kunt houden wanneer u online surft of het internet gebruikt.

1. Voorzichtigheid is de sleutel en de allereerste stap
De meest elementaire en voor de hand liggende tip om uzelf te beschermen tegen cyberaanvallen is om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zelfs de meest ingewikkelde ransomware- en phishingaanvallen zijn soms succesvol door een klein foutje.

Geeft u in het normale leven uw creditcardgegevens of persoonlijke identificatienummers aan zomaar iedereen?

Uw gegevens zijn even belangrijk. U moet ze beschermen zoals u uw fysieke documenten of bezittingen zou beschermen. Uw geboortedatum, uw overheidsidentificatienummer en vooral uw mobiele nummer kunnen als losgeld worden gebruikt om geld af te persen.

Hackers kunnen valse e-mailadressen en websites creëren die er legitiem uitzien. Ze kunnen zelfs je social media-accounts overnemen en berichten plaatsen die er echt uitzien. Als je toevallig klikt op een URL die ze delen, kun je in grote problemen komen.

2. Authenticeren, Authenticeren, en Authenticeren
Authenticatie zou uw hoogste prioriteit moeten zijn als u uw gegevens wilt beschermen. Vooral als u een thuiswerkende werknemer bent of een CISO die de gegevens van uw bedrijf wil beschermen. Als het gaat om persoonlijke gegevens zoals uw bankrekeninggegevens of uw privéberichten en foto’s op uw sociale mediakanalen, kan het authenticatieproces uw account veiliger maken. De meeste socialemediakanalen of cloudopslagplatforms bieden hun gebruikers twee-factorauthenticatie aan.
Het voegt een extra beveiligingslaag toe aan uw account. De bescherming van uw persoonlijke gegevens mag nooit een bijzaak zijn. Aanvallers kunnen u soms als lokaas gebruiken om de vertrouwelijke gegevens van uw bedrijf te bereiken. Als u een werknemer bent, kunt u uw IT-beheerder vragen om u op een VPN-verbinding (Virtual Private Network) te zetten. U moet ervoor zorgen dat u alleen verbinding maakt met veilige en privé WiFi wanneer u thuis werkt. Vermijd het gebruik van gratis of openbare WiFi wanneer u te maken hebt met vertrouwelijke informatie.

3. Vermijd pop-ups en e-mails van verdachte of onbekende personen
Pop-ups komen vaak voor bij het surfen op internet. Marketeers gebruiken pop-ups om een bepaald merk, een bepaalde dienst, kortingen of aanbiedingen te promoten. Als persoonlijke computer cybersecurity tip moet je echter vermijden om op pop-ups te klikken of ze te openen.

Door op pop-ups te klikken, kunt u ten prooi vallen aan phishing-aanvallen. Maar niet alle pop-ups zijn slecht. U moet alleen de neppers herkennen. Een gouden regel zou zijn om pop-ups op onbekende webpagina’s te vermijden. Als u bijvoorbeeld willekeurig door sites surft en er een pop-up verschijnt met een valse beveiligingswaarschuwing, moet u het venster gewoon sluiten. Veel gebruikers vallen in dergelijke trucs en end-up onthullen hun digitale identiteiten.

 

http://bedrijfsbeveiligingblog.nl/