Ambiejans
Image default
Gezondheid

De beste methode voor Intermittent Vasten

Er zijn veel verschillende manieren van intermittent fasting. De methoden variëren in het aantal vastendagen en de toegestane hoeveelheid calorieën. Bij intermitterend vasten wordt gedurende een bepaalde tijd geheel of gedeeltelijk afgezien van eten, waarna weer regelmatig wordt gegeten. Lees hier op welke manieren je Intermittent vasten kunt uitvoeren.

 

De voordelen van intermittent vasten

Sommige studies suggereren dat deze manier van eten voordelen kan bieden zoals vetverlies, een betere gezondheid en een langere levensduur. Voorstanders beweren dat een intermittent fasting programma gemakkelijker vol te houden is dan traditionele, calorie-gecontroleerde diëten.

Ieders ervaring met intermittent fasting is individueel, en verschillende stijlen zullen bij verschillende mensen passen.

 

Vasten gedurende 12 uur per dag

Verschillende stijlen van intermittent fasting kunnen geschikt zijn voor verschillende mensen.

De regels voor dit dieet zijn eenvoudig. Een persoon moet beslissen over en zich houden aan een vastenperiode van 12 uur per dag.

Volgens sommige onderzoekers kan 10-16 uur vasten ervoor zorgen dat het lichaam zijn vetreserves omzet in energie, waardoor ketonen vrijkomen in de bloedbaan. Dit zou gewichtsverlies moeten bevorderen.

Dit type van intermittent fasting plan kan een goede optie zijn voor beginners. Dit komt omdat het vasten relatief klein is, veel van het vasten tijdens de slaap gebeurt, en de persoon elke dag hetzelfde aantal calorieën kan consumeren.

De eenvoudigste manier om 12 uur te vasten is door de slaapperiode in het vasten venster op te nemen.

Iemand zou bijvoorbeeld kunnen vasten tussen 7 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends. Hij moet dan zijn avondeten voor 7 uur op hebben en wachten tot 7 uur ’s ochtends om te ontbijten, maar slaapt dan een groot deel van de tussenliggende tijd.

 

Vasten gedurende 16 uur

16 uur per dag vasten, met een eetvenster van 8 uur, wordt de 16:8 methode of het Leangains dieet genoemd.

Tijdens het 16:8 dieet vasten mannen 16 uur per dag, en vrouwen 14 uur. Dit type intermitterend vasten kan nuttig zijn voor iemand die het 12-uurs vasten al heeft geprobeerd, maar geen voordelen zag.

Bij dit soort vasten hebben mensen hun avondmaaltijd meestal om 20.00 uur op en slaan ze de volgende dag hun ontbijt over, waarna ze pas tegen de middag weer eten.

 

Vasten gedurende 2 dagen per week

Mensen die het 5:2 dieet volgen, eten 5 dagen lang standaardhoeveelheden gezond voedsel en verminderen de calorie-inname op de andere 2 dagen.

Tijdens de 2 vastendagen nemen mannen over het algemeen 600 calorieën in en vrouwen 500 calorieën. Gewoonlijk scheiden mensen hun vastendagen in de week. Zij kunnen bijvoorbeeld op maandag en donderdag vasten en op de andere dagen normaal eten. Tussen de vastendagen moet ten minste één niet-vastendag zitten.

Uit de studie bleek ook dat dit dieet de insulinespiegel verlaagde en de insulinegevoeligheid van de deelnemers verbeterde.

 

Afwisselende dag vasten

Er zijn verschillende variaties van de afwisselende dag vasten plan, waarbij vasten om de andere dag. Voor sommige mensen betekent afwisselend vasten een volledig verbod op vast voedsel op vastendagen, terwijl andere mensen tot 500 calorieën toestaan. Op vastendagen kiezen mensen er vaak voor om zoveel te eten als ze willen.

Alternate day fasting is een vrij extreme vorm van intermittent fasting, en het is misschien niet geschikt voor beginners of mensen met bepaalde medische aandoeningen. Het kan ook moeilijk zijn om deze vorm van vasten op de lange termijn vol te houden. Bekijk meer op Een Maatje Minder (website).

https://www.eenmaatjeminder.nl/