Ambiejans
Image default
Verbouwen

Heb je een bedrijfsincident? Volg dit stappenplan om het te voorkomen

Een bedrijfsongeval of een bedrijfsincident zit al snel in een klein hoekje. Dat wil je natuurlijk liever niet. Alleen voorkomen is beter dan genezen. Heb je toch een bedrijfsongeval, volg dan deze stappen om het in de toekomst te voorkomen. Het is wel zo, hoe groter de organisatie, hoe groter de kans op een bedrijfsongeval. We leggen je in dit artikel graag uit wat je zou kunnen doen om een bedrijfsongeval te voorkomen.

Ongevallenregistratie met een RI&E

Een Risico-inventarisatie en evaluatie systeem, ook wel een RI&E genoemd is een eenvoudig systeem waarmee je veel risico kunt inperken. Het is belangrijk om eerst de risico’s in kaart te brengen door middel van diverse vragenlijsten die geschikt zijn voor jullie branche, waarna je een actieplan (plan van aanpak) kunt maken om maatregelen te nemen om deze risico’s te voorkomen.

Het is belangrijk om een prioritering te geven aan de kans en de omvang van een eventueel ongeval zodat deze als eerste kunnen worden geëlimineerd. Dit kan bijvoorbeeld door gebruikt te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), een bedrijfshulpverlener (BHV’er) en een eerste hulp bij ongelukken specialist (EHBO’er). Hiermee kan kunnen vele risico’s al ingeperkt worden.

Er is toch een ongeval

Wanneer er toch een ongeval heeft plaatsgevonden is dat natuurlijk al erg genoeg. Allereerst wil je de gezondheid van het slachtoffer zo goed mogelijk veiligstellen. Daarna komen de overige zaken als materiaal en het financiële plaatje aan bod. Wanneer er toch een ongeval heeft plaatsgevonden ondanks de zorgvuldig genomen maatregelen, is het belangrijk om het ongeval zo goed mogelijk te registeren in de RI&E. Hierdoor kan het ongeval in de toekomst wellicht worden voorkomen.

Bij kleine organisaties of in het begin zal vaak een dergelijk lijstje worden bijgehouden in Excel. Echter, wanneer de RI&E complexer wordt, is het lastig om overzicht te bewaren. Een digitale RI&E en een dynamische RI&E zijn dan wel instrumenten die je beter kunnen helpen om grip te vatten op de situaties.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat er wel een systeem voorhanden is, maar dat deze niet wordt gebruikt. Een erg gebruiksvriendelijk systeem is het welbekende AMS.

 

 

Altijd een (bijna) incident melden

Wanneer er een (bijna) incident heeft plaatsgevonden komt het nog maar al te vaak voor dat deze niet wordt gemeld. Het is ten aller tijde van belang om na te gaan waarom een ongeluk niet is gemeld of waarom er geen registratie heeft plaats gevonden. In de basis is namelijk elk (bijna) incident even belangrijk.

Het kan voorkomen dat medewerkers een ongeval niet durven te melden of dat het niet als ‘erg’ wordt gezien. Het is belangrijk om men hier zo goed mogelijk op te trainen.

https://www.raatwerk.nl/rie-advisering/