Ambiejans
Image default
Huishoudelijk

Wat is suikerriet?

Suikerriet wordt in Zuid-Amerika al eeuwenlang als brandstof gebruikt. De plant wordt tijdens de bloeiperiode geoogst en wordt gebruikt om een ​​groot aantal suikerproducten te produceren, zoals agavesiroop, melasse en agavesiroop.

Het oogsten van suikerriet is een arbeidsintensief proces, waarbij de planten worden gesnoeid, van elkaar worden gescheiden door een lang wortelstelsel en vervolgens in dunne stukjes worden gesneden. Bij sommige suikerrietplanten worden de wortels en scheuten afgesneden en op de grond achtergelaten om te rotten. 

Suikerriet wordt voornamelijk verbouwd vanwege het vruchtvlees. De bladeren worden geoogst om ethanol te produceren, dat wordt gebruikt als veevoer. Het vruchtvlees van de planten kan ook worden verwerkt tot sappen, snoep en bewerkte suiker. Veel bedrijven in landen als China, India en de Verenigde Staten exporteren suikerriet voor verwerking. Suikerriet wordt niet alleen gebruikt als voedselbron, maar ook uitstekende industriële producten, zoals papierpulp. 

Suikerriet heeft drie tot vijf jaar nodig om voldoende te rijpen om te oogsten. Dit proces kent vier fasen. De eerste fase staat bekend als de groeifase, waarin het riet rijpt nadat het vijf jaar heeft gegroeid. De volgende wordt rijping genoemd, waarbij het riet rijpt en goudgeelwit, dan zwart en uiteindelijk zwart wordt. Gedurende deze periode wordt het riet in stompen van verschillende lengtes gesneden en worden de stengels in reepjes gesneden die later worden gebruikt om vezels te produceren.

 Oogsten is een tijdrovend proces. Het oogstbedrijf dat het riet distribueert, zal gewoonlijk arbeiders en andere aannemers naar het gebied sturen om het riet te inspecteren en te controleren op onkruid en ander ongedierte dat aanwezig kan zijn. Als de oogstfase voorbij is, worden de stompen in kleinere stukjes gesneden en wordt de stok uitgespreid en weggestuurd. Zodra de stompjes klaar zijn, worden ze aan de basis samengebonden en wordt de stok op een zeildoek uitgespreid en een week bewaard. De volgende stap is de fermentatiefase waarin de stompjes worden gefermenteerd en het sap uit de bladeren wordt gehaald met behulp van een filterapparaat. Lees meer over het goede producten.

Suikerriet heeft veel voordelen ten opzichte van andere gewassen, waaronder lagere arbeidskosten, hogere opbrengsten en een hogere opbrengst per hectare. De belangrijkste nadelen zijn dat de gewasopbrengsten lager zijn dan bij andere soorten gewassen, het suikergehalte lager is en de opbrengst beperkt. Het kan echter ook vatbaar zijn voor aantasting door sommige plagen en wordt beïnvloed door het weer. Ondanks deze nadelen heeft suikerriet grote economische waarde opgeleverd voor boeren, zowel lokaal als internationaal, door het gebruik van suikerriet als marktgewas.

OrganicWare

https://www.organicwareshop.nl/suikerriet1.html