Ambiejans
Image default
Aanbiedingen

Zijslaap kussens vergelijken? Hier de beste tips!

Hoofdkussens voor zijslapers

Zijslapers vormen ongeveer 74 procent van alle slapers, waarmee het de meest voorkomende slaaphouding is. Op je zij slapen is niet per se slecht voor je ruggengraat. Maar omdat deze houding druk kan veroorzaken op uw gewrichten en rug, is het voor zijslapers extra belangrijk om het juiste kussen te kiezen.

Omdat u in zijligging met uw hoofd aanzienlijk hoger ligt dan uw matras, is het belangrijk dat uw kussen voldoende hoog ligt om uw nek en bovenrug in balans te houden. Een kussen met een hogere loft is belangrijk voor zijslapers, dus zorg ervoor dat u een steviger kussen kiest als u voornamelijk op uw zij slaapt.

Opzoek naar de beste zijslaapkussens voor jou? Check hier hoe je jouw slaapkamer nog aangenamer maakt.

De beste hoofdkussens voor zijslapers zijn:

  • Stevigere traagschuim kussens: Traagschuim is een geweldige keuze voor iedereen die extra ondersteuning nodig heeft voor nek en schouders, omdat de natuurlijke contouren helpen de wervelkolom en nek in lijn te houden. Zorg er wel voor dat u een steviger traagschuim hoofdkussen kiest, want u hebt de extra vulling nodig om te voorkomen dat uw hoofd in uw schouder zakt.
  • Latex schuimkussens met een hoge loft: Latexschuim is van nature meer ademend en responsief dan traagschuim, dus degenen die niet van het “zinkende” gevoel van traagschuim houden, kunnen in plaats daarvan voor een latex kussen kiezen. Omdat latex zowel ondersteunend als contourvormend is, maar sneller op beweging reageert, is het een goede optie voor mensen die geneigd zijn te woelen en te draaien.
  • Versnipperd schuim kussens (met zeer weinig vulling verwijderd): Kussens van versnipperd schuim zijn meestal overmatig gevuld, en kunnen gemakkelijk worden aangepast door een deel van het schuim te verwijderen om de juiste vulling te vinden. Als zijslaper hoeft u waarschijnlijk maar een klein beetje schuim te verwijderen, of misschien zelfs helemaal geen schuim. Om de juiste vulling van een veelzijdig kussen als dit te bepalen, moet u op uw zij kunnen liggen zonder uw nek te buigen of uw schouder te ver in de matras te drukken.

 

Wat moeten zijslapers in een hoofdkussen zoeken?
Zoeken naar:

  • Hoge loft om de ruimte veroorzaakt door de schouder op te vullen
  • Medium tot stevige ondersteuning om de ruggengraat in lijn te houden
  • Aanpasbaarheid om rekening te houden met verschillende schouderbreedtes

Vermijden:

  • Lage loft, die de ruimte tussen het hoofd en de matras niet vult
  • Zachte ondersteuning die het hoofd niet volledig ondersteunt

In het algemeen houdt de beste slaaphouding uw wervelkolom in een neutrale positie. Uw matras en kussen kunnen deze uitlijning sterk beïnvloeden.

Het doel van een goed kussen is om uw hoofd voldoende op te tillen zodat het op één lijn ligt met uw ruggengraat en een harde buiging in uw nek wordt vermeden. Als u een zijslaper bent, heeft u een dikker kussen nodig dan een rug- of buikslaper, omdat de breedte van uw schouders uw hoofd hoger optilt.

De exacte hoogte, of loft, die het beste werkt voor u hangt af van uw lichaam – er is geen one-size-fits-all oplossing. Hoe breder de schouders van de patiënt – hoe meer ruimte tussen de zijkant van hun schouder en de zijkant van hun hoofd – hoe dikker het kussen moet zijn, en omgekeerd.

Een goed zijslaperskussen heeft een relatief stevige ondersteuning om uw hoofd de hele nacht rechtop te houden. Als je een kussen hebt met een hoge kussenhoogte en dat gemaakt is van makkelijk samendrukbare materialen, kan je hoofd naar beneden zakken, waardoor je nek in een oncomfortabele positie komt te liggen. De juiste hardheid hangt ook af van uw voorkeur. Sommige zijslapers geven de voorkeur aan een traagschuim hoofdkussen dat uit één stuk traagschuim bestaat, omdat het een stevige ondersteuning biedt en zijn vorm behoudt. Anderen geven de voorkeur aan een meer vormbaar kussen, of dat nu een traagschuim kussen of een donzen kussen is.