Ambiejans
Image default
Eten en drinken

Alles over de De Venoge champagne

De Venoge Princes champagne is wereldwijd één van de meest bekende champagnes. Het huis is opgericht in 1837 en vernoemd naar de oprichter. De smaak van de champagne is heel erg elegant, de smaak staat bekend om het complexe profiel van smaak en uiteraard uitstekende kwaliteit. Maar wat weet je verder allemaal over deze champagne? Nog niet zoveel? Geen probleem! In dit blog lees je alles wat je over De Venoge champagne moet weten. 

De geschiedenis van De Venoge

Zoals gezegd, De Venoge champagne is opgericht in 1837. Het merk werd destijds opgericht door meneer De Venoge, Henri-Marc de Venoge om precies te zijn. Het merk is één van de oudste champagnemerken ter wereld, het merk kreeg al snel de reputatie van status, luxe en verfijning.

De familie De Venoge was oorspronkelijk afkomstig uit Zwitserland. Later kwam de familie naar Frankrijk, uiteraard naar de champagne regio. De Belle Époque, ook wel de periode van economische voorspoed en culturele bloei  in Frankrijk, was voor De Venoge een heerlijke tijd. Het merk was namelijk heel erg geliefd, voornamelijk bij het rijkere deel van de bevolking. 

De gehele champagne-industrie kreeg tijdens de Eerste Wereldoorlog een tik te verwerken. Dit gold dus uiteraard ook voor De Venoge. De productie werd gedwongen stilgelegd en het bedrijf. Gelukkig krabbelde het bedrijf na een periode van oorlog weer op en breidde het, onder een nieuwe eigenaar, uit. 

De productie van De Venoge

De champagne van De Venoge wordt volgens traditionele methode geproduceerd. Deze traditionele manier staat ook wel bekend als de méthode champenoise. Met andere woorden, de tweede gisting, die zorgt voor de bubbels in de champagne, vindt plaats ín de fles. Het productieproces zelf start met het maken van een zogeheten ‘’stille wijn’’. Deze wijn wordt vervolgens gebotteld met gist en suiker. Dit is de tweede gisting.

De flessen worden daarna horizontaal opgeslagen in de koele en donkere kelder van het huis. Het rijpingsproces duurt minstens vijftien maanden. In sommige gevallen kan het proces wel tien jaar duren! Tijdens dit proces krijgt de champagne langzaam maar zeker de complexe en herkenbare smaak.

De druiven

De Venoge Princes wordt gemaakt van meerdere druivensoorten, te weten Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Deze druiven worden met de hand geplukt, uiteraard na een zorgvuldig selectieproces. Alleen de beste druiven mogen gebruikt worden. 

Na hard werken krijg jij een heerlijk resultaat in je glas. Dit resultaat is een champagne van uitstekende kwaliteit, met een elegante smaak en een fijne mousse. De Venoge Princes is verkrijgbaar in verschillende variëteiten, waaronder brut, extra brut, rosé en vintage, die elk hun eigen unieke smaakprofiel hebben.