Ambiejans
Image default
Energie

Informatie over kleine windmolens

Een micro-windturbine produceert een kleine hoeveelheid windenergie. Deze turbines staan ook bekend als windturbines met lage capaciteit of micro-windturbines. Ze staan meestal op gebouwen in plaats van op velden. Kleine windmolens vangen minder wind bij lagere snelheden als gevolg van hun kleinere rotordiameter. Daardoor zijn kleine windturbines een uitstekende keuze voor mensen die hernieuwbare energie willen gebruiken en hun ecologische voetafdruk willen verkleinen, maar niet genoeg ruimte hebben voor een grote turbine of niet genoeg land. Gezien de recente technologische vooruitgang kunnen micro-windturbines nu meer vermogen opwekken dan ooit tevoren.

Hoe ze werken

Een windturbine vangt windenergie op met behulp van elektromagneten die een elektrische stroom opwekken wanneer zij in contact komen met een spoel van koperdraad. Kleine windturbines worden vaak gebruikt om geïsoleerde huizen met een beperkt of onbestaand elektriciteitsnet van stroom te voorzien. Ze kunnen ook worden gebruikt om batterijen in afgelegen telecommunicatietorens en onbemande beveiligingscamera’s op te laden als het elektriciteitsnet niet toegankelijk is. Kleine windturbines zijn minder duur in onderhoud dan zonnepanelen. Omdat kleine windturbines in verschillende weersomstandigheden kunnen werken, ook in regio’s met weinig zon, zijn ze minder duur in onderhoud dan zonnepanelen. Je kunt de turbine aanpassen of verplaatsen voor optimale prestaties. Landbouwers kunnen hun CO2-uitstoot als gevolg van door conventionele energie aangedreven landbouwapparatuur en -structuren verlagen door het gebruik van groene energiebronnen. Bio-energie kan worden gebruikt om de afzuigventilatoren van kachels, afzuigventilatoren van drogers en irrigatiepompen op de boerderij aan te drijven, evenals pompen, ventilatoren en waterputten. De koolstofuitstoot kan worden verminderd door naast groene energiebronnen ook zonne- en windenergie te gebruiken.

Kleine windmolen gebruiken

Houd rekening met je  budget, de hoeveelheid ruimte die je hebt, en hoeveel energie je nodig hebt voordat je een kleine windturbine koopt. Turbines zijn er in verschillende ontwerpen. Zorg ervoor dat de turbine een hoog energieniveau heeft, zodat hij zoveel mogelijk energie kan produceren. Gebruik voordat je tot aanschaf overgaat een windturbine calculator om te bepalen welk model je nodig heeft op basis van je  locatie en energiebehoefte. Kijk op de website van EAZwind voor nuttige aanwijzingen.